Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php on line 74

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/magyaragora.org/html/include/functions.php:74) in /var/www/magyaragora.org/html/include/session_handle.php on line 53
magyaragora.org
 

FOTÓGALÉRIAMAGYAR AGORAVITAHÉTVÉGEHÁTTÉRANYAGOKELEMZÉSEKCikkek

Cikkek külföldről

A romák lakhatási helyzete

Adatok a roma lakosság szegregációjáról, munkanélküliségéről és urbanizációjáról

A lakhatási szegregáció történelmi gyökerei

Romák és oktatás

Roma programok finanszírozása

Lakhatási diszkrimináció, önkormányzatok, aláírásgyűjtések

Huszár László: Roma fogvatartottak a büntetés-végrehajtásban

A romák egészségügyi helyzetéről

Foglalkoztatási helyzet

Romák a többségi médiában

 
Tájékoztató a vitahétvége résztvevői számára

Romák és nem romák, romákról és nem romákról (PDF)
Ma Magyarországon öt-hatszázezer roma él: ők alkotják hazánk legnagyobb létszámú etnikai kisebbségét. A cigány kisebbség és a nem cigány többség együttélése korántsem problémamentes, a viszályok története évszázadokra nyúlik vissza.

Az alábbiakban tények, kutatási adatok, elemzések és különböző álláspontok ismertetésével mutatjuk be, hogy milyen problémák kísérik a cigányok és nem cigányok együttélését, milyen tényezôk állnak a problémák hátterében, hogyan oszlik meg a felelôsség az együttélés nehézségeiért a nem cigány többség és a cigány kisebbség között, illetve milyen szerepet játszanak azokban olyan külső körülmények, amelyek alakítására egyik csoportnak sincs módja.

Háttéranyagok, szakirodalom

I. Cigánynak lenni Magyarországon
Demográfia, család, identitás, média, politika, rasszizmus. Tanulmányok, jelentések, táblázatok és jogi szabályozás a romák magyarországi életútját alakító tényezőkrol.

II. Szegénység, egészségi állapot
A szegénység elleni küzdelemről, a roma kisebbség egészségügyi helyzetéről, a cigány anyákról, és az egészségügyi szolgáltatások lehetoségeiről.

III. Megkülönböztetés
Munkaerőpiaci, lakhatási, szórakozóhelyi és rendőri megkülönböztetésrol romák és nem romák között. Cikkek, kiadványok és tudományos értekezések a diszkrimináció különböző megnyilvánulásairól.

IV. Szegregáció - integráció
Együtt vagy külön? Elkülönítés és együttes kezelés az iskolában és a lakóhelyen. A szegregáció történetérol, a romák települési és lakásviszonyairól, az oktatási szegregációról és a iskolai lehetoségekről.

 
Linkek

Roma.hu

Romnet

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa

Roma Sajtóközpont

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)

Romapage Kurt Lewin Alapitvány

Romaweb

Program az Összetartó Társadalom megteremtéséért

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Rádió C

Romacentrum

Romaesély.hu

Cigány.lap.hu

Romano Kher

RomaPONT

Amaro Drom

Romaversitas

Romani.org (english)

Automómia Alapítvány

Oktatási Minisztérium

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium

Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium


         TUDÓSÍTÁS   |   SZAVAZÁS   |   KVÍZAJÁNLAT   |   FÓRUM   |   FILMAJÁNLAT   |   ZENEAJÁNLAT